ELEKTRIKLI BMW'LER, şANZıMAN HISSINI SIMüLE EDECEK

M departmanı, çalışmalara son hız devam ediyor.

BMW, elektrikli otomobillerinde simüle edilmiş bir şanzıman kullanabilir. Biz söylemiyoruz, bunlar BMW M departmanı başkanı Frank van Meel'in sözleri. Kendisi, pilli bir otomobilde mekanik bir şanzımanın çalışmasını taklit etmenin, sıfır emisyonlu sürüşü daha cazip hale getirmenin bir yolu olabileceğini söyledi.

BMW M birkaç yıldır yapay şanzımanlar üzerinde çalışıyor ve çok ilginç çözümler geliştirdiğini iddia ediyor. Van Meel, Top Gear'a verdiği bir röportajda Hyundai'nin Ioniq 5 N'de kullandığı yazılımın, çift kavramalı şanzımanı taklit etmekte ne kadar hassas ve gerçekçi olduğu konusunda da övgü dolu sözlerde bulundu.

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai'nin çözümü, aşırı başarılı çünkü mühendisler tüm viteslerin tork eğrilerini yeniden üretti ve bunları i30 N'nin turboşarjlı dört silindirli motorunun sesiyle birleştirdi. Sesi hala geliştirebilecek olsalar da, şanzımanın çalışma biçiminde mükemmelliğe ulaşmış durumdalar.

BMW'ye geri dönersek, Münih'teki mühendisler de "dijital şanzımana" eşlik edecek motor sesleri üzerine çalışıyor.

"Elektrikli bir otomobil sürmeyi daha hissiyatlı hâle getirmek için gereken teknolojilerden bahsediyoruz. Sadece tek vitesli ve sessiz bir elektrikli otomobil kullandığınızda, duyguları hissetmek zordur. Dahası, pistte ne kadar hızlı gittiğinize dair hiçbir hissiniz yok. Referans eksikliği var."

BMW Vision Neue Klasse X ve Neue Klasse

BMW M'in geliştirme müdürü Dirk Hacker da Ioniq 5 N'i çok ilginç bir otomobil olarak tanımladı. Daha yakından incelendiğinde, BMW'nin M departmanının başında birkaç yıl geçirdikten sonra Hyundai'ye katılan eski arkadaşı ve meslektaşı Albert Biermann tarafından geliştirildiği görülüyor.

Şu an için ne Hacker ne de Von Meel simüle şanzımanın hangi elektrikli otomobillere takılacağını söylemiyor. Muhtemelen ilk çıkış, 2027 yılı civarında Neue Klasse platformu üzerine inşa edilen otomobiller ile yapılacak.

Bunlara da göz atın

2024-06-27T16:24:54Z dg43tfdfdgfd