İKINCI EL ARABA FIYATLARı DIBI GöRDü: 200 BIN TL BIRDEN DüşTü! SATışLAR DURMA NOKTASıNDA: 30 YıLDA BöYLESINI GöRMEDIM

Araba alacaklara güzel haber! Bir dönem sıfır araç fiyatlarını geçen ikinci elde rüzgar tersine döndü. Satışlar durma noktasına gelince 2. el araba fiyatları düştükçe düştü. 200 bin TL'ye varan fiyat avantajına rağmen piyasada durgunluk sürüyor.

Malatya'da, yüzde 20'lere varan fiyat düşüşlerine rağmen ikinci el otomobil piyasasında satışlar durma noktasına geldi.

Fiyatların ortalama 200 bin TL aşağıya çekildiğini belirten galerici esnafı, buna rağmen sektörde büyük bir durgunluk yaşandığını söyledi.

Sektörde ciddi bir durgunluğun yaşandığını kaydeden galerici esnaflarından Cem Tarık Figen,” Sektörümüz çok sıkıntı içerisinde 20 yıldır sektör içerisindeyiz böyle bir durum görmedik. Faizlerin yüksek olması sektöre olumsuz yansıdı.

Gidişat iyi değil. Bayramı satış yapamadan geçirdik. Bir milyonluk araçlarda fiyatlar 750 bin TL'ye kadar gerilemiş durumda buna rağmen satış yok. Vatandaş araçlara yatırım yapmıyor mevduatlarını bakanlarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu da sektöre olumsuz yansıyor” dedi.

“30 yılda böylesini görmedim”

Uzun yıllar ikinci el araç piyasasında faaliyet gösterdiklerini belirterek bugüne kadar benzer bir durumla karşılaşmadıklarını aktaran Yeşiltepe Galericiler Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Başkan Göksel Levent ise ”Yaklaşık 34 yıldır sektör içerisinde hizmet vermekteyiz.

Bugüne kadar böyle bir durgunluk yaşamadık. Sektör can çekişiyor. Sitemize gelen insanlar gezmek amaçlı geliyor. Bayramla birlikte bir hareketlik olur diye bekledik ama bu da olmadı. Yüzde 20-30'lara varan fiyat düşüşlerine rağmen yine müşteri bulamıyoruz. Vatandaş birikimlerini bakanlarda değerlendiriyor. Sektörümüz çok sıkıntılı bir dönem yaşıyor” diye konuştu.

Öte yandan internet sitelerinde binlerce konut ve otomobil aylardır satılmayı bekliyor. Satışlar son 10 yılın en düşük seviyesinde... Bir evin ortalama satış süresi 100 güne, bir aracın ortalama satış süresi 35 güne çıktı.

TELEFON ÇALMIYOR

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, "Yaklaşık 7-8 aydır alıcı piyasasındayız. Konut üretiminde ciddi bir artış olmasa da satışa çıkan konut sayısı çok yüksek, talep yok.

Önceden satıcıların telefonu günde 10 kez çalıyordu, şimdi haftada 1 kez ya çalıyor ya çalmıyor. Alıcı kıymete bindi, pazarlık marjları çok artmaya başladı" dedi.

Fiyatların artış hızının yavaşladığını anlatan Akdoğan, "Yüksek fiyattan piyasaya sunulan konutların fiyatları günden güne düşüyor" diye konuştu.

Akdoğan, özellikle ikinci el satılık konutta fırsatlar olduğunun altını çizdi.

İLAN SÜRESİ 100 GÜN

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise geçen sene bu tabloyu öngördüklerini, satılık konutlarda yüzde 30-35, kiralık konutlarda da yüzde 20-25 düşüş olacağını söylediklerini belirtti.

Bir köpük olduğunu, bunun gitmesi gerektiğini ifade ettiğinde ekonomistler tarafından eleştirildiğini söyleyen Aşa, şöyle devam etti: "Enflasyondan yararlanan çoktu. Mal sahipleri çok ketum davranıyordu. Özellikle faizlerin yükselmesi ve krediye ulaşılamaması bu noktaya getirdi."

Alıcıların pazarlık gücünün çok yüksek olduğunu vurgulayan Aşa, hiç kimsenin kazıklanmak istemediğini belirterek, şöyle dedi:

"Eskiden bir konutun ilanda kalma süresi 40-50 gündü. Şu anda ortalama 90-100 gün hatta daha da uzun. İlan değil, gerçekleşen fiyata bakılmalı.

İlanlar üzerinden endeksler yapılıyor fakat bunlar piyasayı yansıtmıyor. Çünkü satıcı ilana 10 milyon TL yazdığı evi 6-7 milyona satıyor.

İki sene önce İstanbul Beşiktaş'ta 4-4.5 milyon TL olan 2+1 ev şu anda 3-3.5 milyon TL'ye alıcı bulamıyor."

FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK

Sektör temsilcisi Hüseyin Yalçın ise, otomobil piyasasında şu an müşterilerin kral olduğunu söyledi. Yalçın, "Geçtiğimiz seneye oranla ikinci el otomobil fiyatları yüzde 30 düştü.

İkinci elde C segment, az km'deki bir araç geçtiğimiz yıllarda ortalama 15 günde satılırken şimdi en az 30-35 günde satılıyor" ifadelerini kullandı.

İkinci elde köpüğün eridiğini, talep yoğunluğunun şu anda sıfır araçlarda olduğunu anlatan Yalçın, "Sıfır km araç pazarında satış kampanyalarıyla fiyat gerilemeyi sürdürür.

2023'te 1.2 milyon adet araç satılmıştı. İkinci elde de aylık bazda fiyatlar yüzde 2-3 düşer" dedi.

2024-07-02T12:09:15Z dg43tfdfdgfd