YENI BMW M5 NEDEN BU KADAR AğıR?

Hibrit sistem kendi başına 400 kg geliyor.

Yeni BMW M5 nihayet aramıza katıldı ve bütün bakışları üstüne çekmeyi başardı. Tasarımı ile ilk tartışmaları başlatan araç, Google aramalarından da gördüğümüz kadarıyla "ağırlık" konusunda endişeli bir hayran kitlesine sahip. Yeni BMW M5 2,435 kilogram ile selefinden tam 500 kilo daha ağır. BMW M patronu Frank van Meel'e göre, ek ağırlığın büyük bir kısmı hibrit sistemden kaynaklanıyor.

Top Gear'a verdiği bir röportajda bu duruma değinen van Meel, ağırlık kaybına rağmen saf içten yanmalı bir sistem yerine şarj edilebilir hibritten yana olduğunu belirtti. Frank van Meel, "Bizim için geriye doğru adım atmak yerine sonuna kadar gitmek ve [elektrifikasyondan] tam olarak yararlanmak önemli" dedi. "Evet, [PHEV] sistemi 400 kg ekliyor, ancak normal bir hibrit sistem zaten 150-200 kg ağırlık getirecekti."

M5 G90'ın ağırlığı sosyal medyada hararetli tartışmalara konu oluyor. Twitter'da (X) Graham Smales adlı kullanıcı şöyle bir yorumda bulunmuş: "İnanılmaz. E28 BMW M5, yeni modelden neredeyse bir ton daha hafif. Bu fark, 2. nesil bir Golf GTI kadar ediyor. İlerleme bunun neresinde?" Sosyal medyada Ford F-150 gibi pickuplar ile ve işin komiği tam elektrikli i5 M60'la bile karşılaştırılan yeni M5, maalesef bütün rakiplerinden daha ağır. Ancak ağırlık sadece ağırlık değildir, örneğin bir aracın ağırlık merkezi çok daha önemlidir.

Van Meel şöyle devam ediyor: "Ağırlığın etkilerini yazdık ve farklı bir performans penceresine sahip olmak için nerede olmamız gerektiğini hesapladık. Yarışlarda, "performans dengesini" eşitlemek için aracın alt kısmına ağırlık eklenir. Biz de 'balastımızı' buraya koyduk." Zemindeki batarya, bir M5'in sahip olabileceği en düşük ağırlık merkezini sağlıyor.

Ağırlık azaltmak için dört silindire geçişin nelere yol açacağı Mercedes AMG C 63'ün dönüşümüyle gözlemlenmiş oldu. Bu konu sorulduğunda van Meel, Top Gear'a ekibinin ağırlıktan tasarruf etmek için kısa bir süre sıralı altı silindirli bir motor düşündüğünü söyledi. Sonunda yine kendine özgü V8 motorda karar kılınmış.

"Dört silindirli bir motor kullanmak çılgınlık olurdu," diyor van Meel. "Bir sonraki seçenek altı silindirli olurdu ki bu da aracın önünü daha da uzatmamızı gerektirirdi. Ayrıca 1.000 Nm'yi idare etmek için büyük bir şanzımana ihtiyacımız var. Bu yüzden V8 en iyi çözüm çünkü duygusal olmasının yanı sıra az yer kaplıyor."

Bunlara da göz atın

2024-07-01T13:26:41Z dg43tfdfdgfd