VOLVO EX30 TANıTıLDı - SıNıFıNıN EN REKABETçISI OLMAYA GELIYOR!

Beklenen gün geldi! Peki Volvo'nun kompakt ve elektrikli modeli neler sunuyor?

Volvo, elektrikli araç model ailesine yeni bir üye ekliyor. Volvo'nun en küçük ve elektrikli aracı olan Volvo EX30, şehir içi kullanıma uygun ve daha uygun fiyatlı bir seçenekle karşımıza çıkıyor. XC40 Recharge ve C40 Recharge gibi elektrikli SUV modellerine alternatif olarak geliştirilen EX30, Volvo'nun lüks ve kompakt SUV ailesinin dördüncü  modeli olma özelliğini taşıyor.

EX30, ABD'de 34.950 dolar ve Avrupa'da yaklaşık 36.000 euro'luk başlangıç fiyatıyla sunulacak. Volvo, fiyatlandırmanın aynı boyuttaki içten yanmalı motora sahip SUV modelleriyle benzer olduğunu belirtiyor.

Aracın boyutlarına baktığımızda EX30'un 4,233 milimetre uzunluğunda, 1,837 mm genişliğinde ve 1,555 mm yüksekliğinde olduğunu görüyoruz. Dingil mesafesi ise 2,650 mm olarak belirlenmiş. Volvo, EX30'ın şasisinin de yapılan geliştirmelerin aracın kompakt boyutlarından maksimum verim alacak şekilde yapıldığını ve düşük ağırlık merkezi ve dengeli dağılımıyla birleştiğini belirtiyor. EX30'unboş ağırlığı 1,830 kg olarak ölçülmüş.

EX30, İtalya'nın Milano kentinde tanıtıldı ve daha büyük EX90 modeliyle aynı isimlendirme şemasını benimsiyor. EX ön ekini kullanarak sadece tam elektrikli bir model karşımıza çıkacağını bir kez daha belirtiyor. Ayrıca EX30, EX90'la benzer bir tasarım dilini kullanıyor. Kapalı ön ızgara, Thor'un Çekici (Thor's Hammer Headlight)  ön aydınlatma sistemi ve EX90'dakine benzer bir tasarıma sahip stop lambaları oldukça dikkat çekiyor.

Ancak EX30, EX90'ın bir kopyası değil. Profilden baktığımızda aracın yükselen bel çizgisi kalın bir C sütunuyla sonlanarak hileli bir "uçan tavan" tasarımı sunuyor. Bu terimi Motor1 Türkiye okuyucuları mutlaka anımsayacaklardır.  Motor kaputu burun kısmına doğru daha dramatik bir şekilde iniyor ve daha kaslı ve agresif çamurluklar EX90'dakine göre çok daha belirgin bir şekilde öne çıkıyor.

İlginizi çekebilir

EX30, ABD'de iki farklı elektrikli motor seçeneğiyle sunuluyor. Tek motorlu ve yüksek menzilli seçenekle çift elektrik motorlu seçenek ABD'deki EX30 kullanıcılarına sunulacak. Peki bu iki donanım arasındaki farklar neler? İlk seçenekte yer alan tek elektrik motoru 268 beygir gücü ve 343 Nm tork sunabiliyor. Ayrıca 64 kWh'lik bir batarya paketi de bu versiyonla birlikte sunuluyor. Bu versiyonda menzil 439 kilometre olarak belirlenmiş.

Çift elektrik motoruna sahip versiyonda dört tekerlekten çekiş sistemine rastlıyoruz. Bu versiyonun toplam gücü ise 422 beygir gücü olarak ölçülmüş. 543 Nm'lik tork değeri de öne çıkan diğer bir teknik değer. Bunların yanı sıra çift motorlu versiyonda da 64 kWh'lik bir batarya paketi yer alıyor. Ancak bu versiyonda menzilin 426 kilometreye düştüğünü belirtmeliyiz.

Volvo ayrıca Avrupa ve diğer marketlerde EX30'un tek motorlu  ve giriş seviyesi donanıma sahip olan farklı bir varyantta sunacak. 268 beygir gücüne sahip olacak olan Avrupa versiyonu LFP batarya paketine sahip olarak gelecek ve bu batarya paketi 49 kWh güce sahip olacak. Bu versiyonda ise menzil 321 kilometre olarak belirlenmiş.

2023-06-07T13:03:58Z dg43tfdfdgfd