UNUTTUğUMUZ KONSEPTLER: LANCIA FULVIA HF COMPETIZIONE (1969)

Alejandro De Tomaso'nun fikri, Pantera ve Fiesta'nın tasarımcısı Tom Tjaarda tarafından tasarlandı.

1960'ların sonlarında Lancia Fulvia'nın benzersiz ve özel bir varyantı olarak tasarlanan HF Competizione, ilginç bir hikayeye sahip. Model, 1969 yılında Cenevre ve Torino Otomobil Fuarlarında sergilenmiş ve araç üreticisi Ghia ile Hollandalı tasarımcı Tom Tjaarda (De Tomaso Pantera ve Ford Fiesta'nın tasarımcısı) arasındaki işbirliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Proje, Lancia'nın Ferrari'ye rakip olabileceği konusunda Ford'u ikna etmeye çalışan De Tomaso'nun fikriydi. Ancak De Tomaso'nun gerçek amacı, o sırada yakın arkadaşı Lee Iacocca tarafından yönetilen Ford'un Lancia'yı devralması ile Lancia'nın genel müdürü olmaktı. Ancak anlaşma gerçekleşmedi ve Fiat, rakibinin önüne geçerek Lancia'yı kendisi devralmaya karar verdi.

Fulvia HF Competizione, yarış pistlerine hükmetmek için tasarlanmıştı. Güç ve hafiflik sağlamak için çelikle güçlendirilmiş bir alüminyum şasiye sahipti ve bu sebeple, günlük kullanım için uygun değildi.

Geleneksel Fulvia'ya benzeyen şasi, dinamizmi artırmak ve ağırlık merkezini aşağı çekmek için 1.6 litrelik V4 motoru 3 cm alçaltacak şekilde modifiye edilmişti. Diğer teknik değişiklikler arasında arkada bağımsız bir aksın kullanılması ve arkaya büyük bir alüminyum tankın yerleştirilmesi yer alıyor.

Ancak değişiklikler burada bitmiyor: Fulvia HF Competizione, sportif karakterini vurgulayan aerodinamik bir tasarıma sahiptir. Gizlenmiş farlar, aracın yere basma kuvvetini düzenlemek için ayarlanabilir arka kanat ve yarış dünyasına atıfta bulunan hızlı-açılır yakıt kapağı da HF'e özel detaylardı. Ağırlığı azaltmak için yan camların ve ön camın değiştiğini de belirtmeden geçmeyelim.

O dönemlerde pek çok uzman, Lancia'nın Ford'la yapılan “anlaşma” suya düşmeden öncesinde 1970 Le Mans 24 Saat yarışlarına katılmak üzere çeşitli yarış pistlerinde test sürüşü yaptığına inanıyordu. Fakat, resmî bir bilgi bulunmuyor.

Aracın günümüzde nerede olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Model, 2020 yılında RM Sothesby's tarafından düzenlenen çevrimiçi bir müzayedede 175 numaralı lot altında açık artırmaya çıkarıldı. O zamanki başlangıç fiyatı, 140 bin £ (5.7 milyon ₺) ile epey mütevazı bir değerdi.

Bunlara da göz atın

2024-04-27T17:23:48Z dg43tfdfdgfd