TOYOTA, HIDROJENLE çALışAN BIR TAş FıRıN üRETTI

Kruvasan ve pizza pişiriyorlar.

Toyota ve iştirakleri 2023 yılında 11.52 milyon adet araç üretti. Sektördeki en yoğun otomobil üreticisi olmasına rağmen, Japon devi hâlâ otomotiv-dışı alanları keşfetmek için zaman ayırıyor. Firmanın tasarladığı son ürün, dünyada ilk olduğunu iddia ettikleri bir taş fırın. Özelliği ise hidrojenle çalışıyor olması.

Toyota, Japonya Mobilite Fuarı için Japon gazlı cihaz üreticisi Rinnai ile işbirliği yaptı. Taş fırın ziyaretçilere sadece taze pişmiş pizzalar değil aynı zamanda kruvasanlar da servis etmek için kullanıldı. Bu özellikle çocukların ilgisini çekmek için etkileyici bir tanıtım. Toyota, bu fırını mesai günlerinde pizza ve kruvasan yapmak için kullanıyor.

"Hidrojen yüksek yanma sıcaklığına sahip olduğu için yandıkça oksijenle birleşerek buhar üretir ve yemeklerin dışının çıtır çıtır, içinin ise sulu olmasını sağlar. Örneğin, mantar ve sebze gibi şeyleri ele alalım. Bu malzemeler odun veya kömür mangalında kuruma eğilimi gösterirken, hidrojen daha hızlı pişirerek tadını ve suyunu korumak mümkün."

Hidrojenle çalışan taş fırının elde ettiği başarıdan cesaret alan Toyota, başka hidrojen ocakları da üretmeye başladı. Hidrojen ızgarası bu şekilde doğdu ve Toyota'nın desteklediği çeşitli motor sporları etkinliklerinde kullanıldı. Bundan kısa bir süre sonra şirket çalışanları bir kamado da inşa etti.

Volkswagen'in currywurst sosisi, Bentley'in balı ve Peugeot'nun biber öğütücülerinden sonra, işte Toyota'nın hidrojen taş fırını geliyor. Satın alamıyor olsanız da yolunuz düşer de Japonya'daki bir fuara katılırsanız "hidrojen ateşinde pişmiş" pizza ve kruvasanlar tadabilirsiniz.

Toyota'nın "Mirai'nin başarılı olmadığını" kabul etmesiyle birlikte, şirketin hidrojen çabalarının boşa gittiğini söylemek yanlış olmaz. Yine de şirket bu teknolojiden vazgeçmiş değil. Mirai hâlâ piyasada olmakla kalmıyor, aynı zamanda Crown sedan Japonya'da hidrojen güç ünitesiyle sunuluyor. Ayrıca mühendisler GR Yaris H2 ve GR Corolla H2 prototipleri üzerinde çalışarak hidrojen yakan içten yanmalı motorlar geliştirmeye çalışıyor.

Bir de 2030 yılında Le Mans H2 sınıfında yarışacak bir yarış otomobili konsepti olan GR H2 Racing var. Toyota, hidrojen yakıtlı araçlar için otomotiv endüstrisinde bir gelecek olduğunu düşünen birkaç otomobil üreticisi arasında yer alan BMW ile devam eden bir ortaklığa sahip.

Bunlara da göz atın

2024-07-03T13:18:33Z dg43tfdfdgfd