IIHS: HER ARAçTA "GERI VITES ANI FREN ASISTANı" BULUNMALı

Yedi farklı küçük SUV, bu özellik sayesinde testlerden başarılı ayrıldı.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte otomobiller her zamankinden daha güvenli ve daha bilinçli hâle geliyor. Modern otomobillerin neredeyse tamamı, sürücünün görüş açısında bulunmayan nesneleri bile algılayabiliyor ve olası çarpışmaları önlemek için kendi kendine fren yapabiliyor. Fakat, geri vites fren asistanı gibi özellikler çoğu firma tarafından opsiyon olarak sunuluyor. IIHS Başkanı David Harkey'e göre bu “çok kötü” çünkü enstitünün araştırmaları sürücünün yerine müdahale eden teknolojinin “çarpışmaları önlemede diğer çözüm türlerinden daha etkili” olduğunu gösteriyor.

Enstitü kısa süre önce sekiz küçük SUV'yi arka çarpışma önleme senaryolarında test etti. Yedi tanesi oldukça iyi performans gösterdi. Ford Escape, Honda CR-V, Mitsubishi Outlander ve Subaru Forester mümkün olan en yüksek derece ile ayrıldı. Mazda CX-5, Toyota RAV4 ve Volkswagen Taos ortalama üstü puanlar kazandı. Hyundai Tucson ise mümkün olan en düşük dereceyi yakaladı.

Sistem, araç sahipleri için oldukça maliyetli olabilen yaygın bir kaza türünü önlemeyi hedefliyor. Ancak, bu özellik test edilen sekiz araç arasında sadece Outlander'da standart bir özellik olarak sunuluyor. Diğer tüm araçlarda bu özellik ek ücrete tabi ve bu da maliyeti artırıyor. Piyasadaki araçların %23'ünde standart olduğu belirtilen bu özellik, %32'sinde opsiyon olarak sunuluyor.

Sistemler kaza sayısını azaltacak ve kazaya meyilli araç sahipleri için sigorta maliyetlerini düşürecek olsa da, bu teknolojiye sahip olmak park yerlerinden çıkarken yolu kontrol etme ihtiyacını ortadan kaldırmıyor. Günümüzün geri vites ani fren asistanları ultrasonik sensörlere dayalı çalıştığı için yayaları tespit etmekte aşırı başarılı değiller.

Fren asistanı, kazaları azaltmaya yardımcı olabilecek teknolojilerden sadece biri. Bir IIHS araştırması, arka kameralar ve park sensörlerinin de dahil olduğu araçlarda geri viteste rapor edilen kazaların %78 oranında azaldığını ortaya koyuyor.

Bunlara da göz atın

Source: Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS)

2024-07-19T13:35:15Z dg43tfdfdgfd