BU ARAç, DIğER BüTüN EV'LERDEN DAHA HıZLı şARJ OLUYOR

Ve Lotus Evora'dan daha hafif.

İngiltere merkezli Nyobolt adlı girişim, geçtiğimiz yıl çok cesur bir iddiada bulundu. Şirket, yaklaşık altı dakikada şarj olabilen küçük bir elektrikli spor otomobil üretmeyi vadediyordu. Eski Jaguar tasarımcısı Ian Callum'un şirketinin sürece dahil olduğunu öğrendiğimizde kaşlarımızı kaldırmıştık şüpheci tavrımızı korumuştuk. Şimdi ise şüphe bulutumuz resmen dağıldı. Çünkü Nyobolt, hedefinin de altında süreler yakaladı.

Basitçe Nyobolt EV Prototipi olarak adlandırılan araç 1.250 kg ağırlığında ve 250 km WLTP menziline sahip. Uzun menzilli bir model olmasa da, sadece 4 dakika 37 saniyede %10'dan %80'e şarj olması olağanüstü. Bu süreç yaklaşık 190 km menzil kazandırıyor ve Nyobolt'un da altını çizdiği üzere, şu anda üretim araçlarında mevcut olan en yüksek şarj hızını ikiye katlıyor.

"İngiltere ve ABD'de yaptığımız kapsamlı araştırmalar, şu anda hazır ve ölçeklenebilir olan yeni bir pil teknolojisini ortaya çıkardı. Şu anda uygulanamaz ya da imkansız olduğu düşünülen yeni ürün ve hizmetlerin elektrifikasyonunu mümkün kılıyoruz. Nyobolt EV gibi gerçek prototipler yaratmak, hem hazır olduğumuzun hem de endüstrilerin değişimin mümkün olduğunu görmelerini sağlama konusundaki kararlılığımızın altını çiziyor."

-Nyobolt kurucu ortağı Dr. Sai Shivareddy

Batarya konusunda 50 Amperlik, 35 kWh kapasiteli bir paket kullanılıyor. Bu EV dünyası için oldukça küçük bir değer ancak Nyobolt'un tasarımı hem hızlı şarj oluyor hem de bozulmaya karşı son derece dayanıklı. Şirket, 1 milyon km'ye tekabül eden 4.000'den fazla hızlı şarj döngüsü gerçekleştirdiğini belirtiyor. Testlerin sonunda, batarya paketi hâlâ kapasitesinin %80'inden fazlasına sahipti. Başka bir deyişle, daha küçük bir pili birkaç dakika içinde şarj etmek mümkünken büyük ve ağır bataryalara ne gerek var?

Bu da prototipin ağırlığına katkıda bulunuyor, ancak karşımızdaki araç gördüğümüz en hafif elektrikli spor otomobil değil. Caterham, geçtiğimiz yıl 268 bg güç ve 55 kWh bataryaya sahip 1189 kg ağırlığında üç kişilik bir prototip olan Project V'yi tanıtmıştı. Üretimin 2025 sonu ya da 2026'da yapılması planlanıyor, dolayısıyla prototipten nihai modele kadar istatistikler değişebilir. Ancak Caterham ve Nyobol dünyaya eğlenceli elektrikli otomobillerin aşırı ağır olmak zorunda olmadığını gösteriyor. Öhöm BMW M5 Öhöm.

Nyobolt, prototipin güç verilerinden bahsetmediği için üretim modeli nasıl bir performans sunacak bilmiyoruz. Şirket bunu "görsel bir örnek" olarak kullanıyor ve etkileyici batarya teknolojisiyle otomobil üreticilerini etkilemeye çalışıyor. Nyobolt'un söylediğine göre birkaç tedarikçi şimdiden bu konuyla ilgileniyor. Teknik olarak prototip aşamasında olsa da, yol veya pist kullanımı için batarya paketlerinin düşük hacimli üretimi bir yıl içinde başlayabilir.

Bunlara da göz atın

2024-07-01T07:09:28Z dg43tfdfdgfd