"AUDI'NIN FORMULA 1 üNITESI NIHAI HALINE YAKLAşıYOR"

AFR CEO'su Adam Baker ve AFR CTO'su Stefan Dreyer'dan özel röportaj.

Audi, yaklaşık iki yıldır Formula 1'e giriş için planladığı motoru üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Markanın yeni hibrit motoru, Audi Formula Racing GmbH (AFR) tarafından geliştiriliyor. Yavaş yavaş nihai haline yaklaşan ünite hakkında AFR CEO'su Adam Baker ve AFR CTO'su Stefan Dreyer özel bir röportaj verdi.

Formula 1 için Audi Güç Ünitesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar 2022 baharından bu yana Neuburg tesisinde devam ediyor. Şimdiye kadar neler başarıldı?

Baker: Sadece iki yıl içerisinde içten yanmalı motoru, elektromotoru, bataryayı ve elektronikleri kapsayan ünitemiz test aşamasında ter atmaya başladı. Bu bileşenlerin tek bir ünitede buluşması, yoğun çalışmanın ve iyi bir takım oyununun parçası. Ünitemiz şimdiden simülasyonlarda turlarına başladı. 2023 yılı boyunca tüm bireysel parçaları test etme fırsatı bulduk ve bir sonraki aşamaya geçmeye hazırız. Önemli kilometre taşlarını geride bıraktık. Bu da ekibimize ayrı bir mutluluk veriyor.

Audi F1 2026

Dreyer: Test tesisimizde çok iddialı bir modernizasyon ve genişletme gerçekleştirdik. Bugün tesisimizde son teknoloji ürünü 22 adet test bölümümüz bulunuyor. Bu bölümlerde simüle ettiğimiz yarış koşulları sayesinde proje için önemli öngörüler ve tecrübeler kazandık. Ünite ile başarılı yeterince test gerçekleştirdikten sonra, yakında tüm tahrik sistemi, yani motor ve şanzıman kombinasyonu için de aynı şeyi yapacağız. Aynı zamanda, kendimize belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için performans geliştirmeye tam gaz devam ediyoruz.

Audi'nin yeni motoru hangi pistlerde test edildi?

Dreyer: Güç ünitesini şu anda aktif F1 takvimindeki tüm pistlerde ve tüm pist kurulumlarında test ettik. Örneğin enerji yönetimi açısından Las Vegas'ın ekibimiz için oldukça ilginç sonuçlar verdiğini söyleyebilirim. Las Vegas'taki hızlı ve yavaş virajlar ile neredeyse iki kilometre tam gaz gidebildiğiniz bölüm, içten yanmalı motora ve ERS parçalarına ince ayar yapmak için mükemmel bir ortam sağlıyor.

Baker: Audi Güç Ünitesinin bugün Spielberg, Singapur veya Las Vegas gibi pistlerde simüle edildiğini duymak, sadece katılan herkesin tüylerini diken diken etmekle kalmıyor, aynı zamanda 2026'daki ilk yarışımıza büyük bir adım daha yaklaştığımızı hissettiriyor.

Audi F1 2026

Geliştirme departmanı bu zorlu proje için kendini nasıl hazırladı?

Dreyer: Tüm alanlarda geniş bir temel oluşturmak, tek tek bileşenlerin (yanmalı motor, elektrik motoru, batarya, kontrol elektroniği, yazılım gibi) geliştirilmesi için iyi bir temel oluşturmak ve bunları erken bir aşamada birbirleriyle koordine etmek özellikle önemliydi. Le Mans, Formula E ve güncel Dakar projelerimizden kazandığımız tecrübeler bu noktada bize yardımcı oldu. Zaten geleneksel, hibrit ve tamamen elektrikli motorlar konusunda kendimizi kanıtlamıştık. Tabii Formula 1, tamamen farklı bir rekabet ortamı. Bu durum tedarikçilerimiz ve ortaklarımız için de geçerli. Bu süreçte her kanattan destek görüyoruz.

Neuburg'daki inşaat tamamlanmış olsa da yoğunluk hala artıyor mu?

Baker: 2022 yılında başlattığımız proje neredeyse her ay yeni bir kilometre taşını geride bırakıyor. Örneğin altyapımızın genişletilmesi için inşaatın başlaması, tek silindirli için testlerin başlaması, elektrikli motor ve V6 motorun ilk test süreci ve komple güç ünitesi ile ilk yarış mesafeleri... Tüm ekibin 2026 için güç ünitesine odaklanmış olması Audi için büyük bir avantaj. Kalan zamanımızda da belirlediğimiz hedeflere ulaşmak istiyoruz. Heyecan ilk yarışa kadar sürecek. Ondan sonra da devam edecek elbette.

Audi F1 2026

Dreyer: Yoğunluk, performans departmanımız için kilit kelimelerden biri. Yönetmelikler, örneğin çalışma süreleri açısından FIA tarafından sınırlandırılmayan tek silindirli testler için toplam üç test tezgahına izin veriyor. Biz de izin verilen maksimum test tezgahlarını yoğun şekilde kullanıyoruz. Şimdiye kadar, bu aşamada performans ve verimlilik için belirlediğimiz tüm hedeflere ulaştık. Ayrıca yakıt geliştirme çalışmalarımız 2022 yılından bu yana Formula 1'de uzun yıllara dayanan deneyime sahip güçlü bir ortakla yürütülüyor. Bu ortaklık projemiz için oldukça önemli çünkü 2026 itibariyle sürdürülebilir yakıtlar, başarının anahtarı olacak.

Bunu da oku

FIA, bu yıl itibariyle güç ünitesi geliştirme maliyetlerine de bir üst sınır koydu. Bu sınır sizi nasıl etkiledi?

Baker: Haliyle biz de diğer tüm Formula 1 takımları ve güç ünitesi üreticileri gibi kendimizi buna göre ayarlama zorluğuyla karşı karşıya kaldık. Bizim en büyük avantajımız, tabiri caizse boş bir kağıt üzerinde başlayabilmemiz ve proje için kendi şirketimiz olan Audi Formula Racing GmbH'yi kurabilmemizdi. En başından beri planladığımız adımları takip ettik. Yeni sınırlamalar, finans departmanının performans üzerinde direkt etkisi olmasına neden oluyor. Daha önce Formula 1 tarihinde böyle bir şey olmamıştı. Maliyet sınırında çalışabilmemiz, bizi rakiplerimiz ile aynı seviyeye getiriyor.

Neurburg'daki "hazır altyapı" size ne kadar yardımcı oldu?

Dreyer: Audi, tesisin altyapısını 2014 yılında sadece motor sporları için oluşturmuştu. Bu da bizim için bir omurga oldu. Bu sayede güç ünitesini geliştirmeye 2022 yılında başlayabildik. Altyapıyı sadece Formula 1 teknolojileri için değiştirdik, yeni test ve geliştirme bölümleri ekledik. Yine AR&GE çalışmalarımız için önemli laboratuvarları da denkleme dahil ettik. Geliştirmeye tam gaz devam edebiliyoruz.

Uzun yıllar sonra ilk kez bir F1 güç ünitesi Almanya'da geliştirilecek. Neuburg tesisine işçi bulmak zor oldu mu?

Audi F1 2026

Baker: Audi'nin Ingolstadt tesisine olan yakınlığımız bizim için her anlamda büyük avantajlar sağladı. Bölgede önemli teknikerler bulunuyor. Bu isimler özellikle aktarma organları konusunda uzmanlar. Diğer F1 güç ünitesi üreticileri İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya gibi bölgelerdeler. Eğer rakiplerinizden çalışan çekebilmek istiyorsanız başka ülkeye gitmeniz gerekiyor. Tabii bu oldukça zorlu bir durum. İnsanların sadece işverenlerini değil, ülkelerini de değiştirmeye hazır olmaları gerekiyor. Bizim bu konudaki başarımız konumumuzun ve projemizin ilgi çekici olmasından kaynaklanıyor. Takımımızda şu anda 23 farklı ülkeden çalışanlar bulunuyor.

Dreyer: Sadece geniş bir uluslararası tabana sahip olmakla kalmadık, aynı zamanda Audi Sport'taki mevcut motor sporları uzmanlığımızı harici F1 uzmanlığıyla da güçlendirdik. Bu, öğrenme eğrimizi önemli ölçüde hızlandırmaya yardımcı oldu. Herkes projeye maksimum hız veriyor ve Formula 1'e girmeyi sabırsızlıkla bekliyor. Motivasyon son derece yüksek ve güçlü bir ekip ruhu hissediyoruz.

Neuburg ve Hinwil halihazırda hangi konular üzerinde birlikte çalışıyor?

Dreyer: Teknik açıdan, halihazırda her iki tesiste de gerçek bir fabrika ekibi modunda çalışıyoruz. Burada odak noktası, güç ünitesinin termal yönetim gibi önemli ayrıntılarla entegre edilmesi. Şanzıman konusunda da yakın bir işbirliği var. Şanzıman muhafazası ve arka aks gibi yapısal parçalar Hinwil'de üretilirken, iç aksamı Neuburg'da geliştiriyoruz. Güç ünitesi ve şanzımandan oluşan komple tahrikin testi daha sonra güç aktarma sistemi test tezgahımızda gerçekleştiriliyor. Bu bölüm, performans ve uzmanlık açısından uygun.

Baker: Hinwil'deki 2026 konsept ekibiyle Ocak 2023'te erken bir başlangıç yaptık. Bu çalışma şu anda mevcut şasi düzenlemeleriyle yoğunlaştırılıyor. Hedefimiz açık: Güç Ünitesinin paketlenmesi ve entegrasyonu açısından bir fabrika takımının avantajlarından ve olanaklarından tam olarak yararlanmak.

2024-06-28T09:27:59Z dg43tfdfdgfd