İKINCI EL ARAç PIYASASıNDA BüYüK Düşüş! SATışLAR YüZDE 20 AZALDı, FIYATLAR DIBE VURDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Mayıs ayında ikinci el otomobil satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,62 düşerek 741 bin 828'den 588 bin 886'ya geriledi. Tüm motorlu taşıtların toplam satışları da aynı dönemde 1 milyon 104 bin 572'den, 920 bin 604'e düştü.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç'tan Öneri

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, araç almak isteyenler için bu dönemin bir fırsat olduğunu belirtti. Erkoç, "Araç almanın tam zamanı. Fiyatlar çok uygun. Bankaların faiz oranlarını yükseltip kredilendirmeleri düşürmeleri nedeniyle ikinci elde araç alımı durağan hale geldi. Bu durgunluktan faydalanarak araç almak isteyenler için büyük fırsatlar mevcut" dedi.

Oto galericileri, satışlardaki durgunluğun çeşitli nedenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Galeri sahibi Burak Maden, "Fiyatları düşürüyoruz. Ona rağmen yine de alan yok. 700 bin TL ve 900 bin TL fiyat bandında araçlar daha çok talep görüyor" dedi.

6+6 Uygulamasının Etkileri

Ticaret Bakanlığı'nın 6+6 uygulaması, fahiş fiyat ve stokçuluğun önüne geçmek amacıyla getirildi. Bu uygulama kapsamında sıfır araçlar, kilometresi 6 bini geçmeden ve 6 ay dolmadan satılamıyor. Otomotiv sektör temsilcisi Ersin Kavaklıoğlu, "Gerçekten ihtiyacı olan kişiler araç alıyor ve böylelikle rant kapısı kapanmış oldu" dedi.

Otocenter Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayatuzu, "6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirildikten sonra sıfır araç alınarak plaka takılıp fahiş fiyata satılmasının önüne geçildi. Araçlar bulunabilir hale geldi. Sıfır araçların üzerine fiyat ekleyerek satmak gibi art niyetli girişimlerin de önüne geçilmiş oldu" ifadelerini kullandı.

İkinci El Araç Piyasası Nereye Gidiyor?

Piyasadaki bu düşüş trendi ve fiyatlardaki gerileme, araç almayı düşünenler için büyük fırsatlar sunuyor. Sektör temsilcileri, bu durgunluğun 2025'e kadar sürebileceğini ve fiyatların daha da düşebileceğini belirtiyor. Şu an, araç almanın en uygun zamanı olabilir.

2024-06-30T17:14:21Z dg43tfdfdgfd