3 HAZIRAN DüNYA BISIKLET GüNü.... KONYA 604 KM YOLLA BISIKLETTE BIRINCI

Türkiye’nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip Konya, dünyada da bu konuda sayılı şehirler arasında.

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü, bisikletli ulaşımı bir kez daha gündeme getirirken bu konuda öncü şehirlerden biri de Konya. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bisikletli ulaşımı şehrin tamamında yaygınlaştırmayı en önemli hedeflerinden biri haline getirdiklerini söyledi. Konya’nın ulaşım standartlarını her alanda yükseltmeye devam ettiklerini ifade eden Altay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu alandaki en önemli çalışmalarımızı bisiklet konusunda yaptık. Türkiye’de ilk kez Bisiklet Master Planımız onaylandı ve bu plan sayesinde şehrimiz Uluslararası İdealkent Ödülü’nü kazandı. Konya 604 kilometre bisiklet yolu ağı uzunluğunda dünyanın önde gelen şehirlerinden biri. Türkiye’de ise en uzun bisiklet yoluna sahip şehiriz. 2030 yılına kadar bu uzunluğu 800 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Şehrimizde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve bu konuya dikkat çekmek için ayrıca ‘Bisiklet Şehri Konya’ temalı fotoğraf yarışması ve on binlerce bisiklet kullanıcısının katıldığı Bisiklet Festivali gibi etkinlikler de düzenliyoruz.”

AKILLI UYGULAMALAR

Hayata geçirdikleri uygulamalarla bisiklet sürücülerine çok daha güvenli bir ulaşım imkânı sağladıklarını ifade eden Altay şöyle devam etti:

“Kendi geliştirdiğimiz Akıllı Bisiklet Ulaşım Sistemi ABUS sayesinde şehrimizdeki bisiklet yollarının, bisiklet tamir istasyonlarının, kiralık bisiklet istasyonlarının, bisiklet parkları ile araç otoparklarındaki bisiklet parklarının konumlarını kullanıcılara sunuyoruz. Uygulamada bisikletliler için rota planlama seçeneği de var. ABUS ayrıca Konya’da bulunan bütün müzeler, tarihi eserler, antik yerleşim ve ören yerleri ile doğal güzellikler ve yeşil alanlara ulaşım sağlıyor. Bisikletli ulaşım güvenliğini sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Güvenli Okul Yolları Projesi de Türkiye’de bir ilk. Bu projeyi çocuklarımızın okullarına bisiklet yolları üzerinden güvenli şekilde gitmelerini sağlamak amacıyla uyguluyoruz.”

BİSİKLET TAMİR İSTASYONLARI PARK YERLERİ ÖZEL TRAMVAY

KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Altay kentte bisiklet sürücülerinin ihtiyaç duyduğu her türlü imkânı sunduklarını anlattı:

“Şehrimizin onlarca farklı noktasına bisiklet tamir istasyonları yerleştirdik. Şehir merkezinde park ihtiyacını gidermek amacıyla şehir estetiğine uygun bisiklet parkları kurduk. Kapalı araç otoparklarımıza yaptığımız iki katlı bisiklet parklarımız, ülkemizde bir ilk oldu. Uzak mesafelere bisikletli ulaşımı kolaylaştırmak için şehrimizdeki raylı sistem güzergâhları üzerinde hizmet veren Bisiklet Tramvayı’nı Türkiye’de ilk kez kullanıma sunduk. 50 otobüsümüzde bisiklet taşıma aparatları mevcut. Ana caddeler üzerinde inşa ettiğimiz bisiklet köprüleri ise kullanıcılara hızlı ve güvenli bir ulaşım imkânı sağlıyor. Ayrıca çocuklara yönelik yaptığımız birçok proje ile her yıl binlerce bisiklet hediye ediyoruz.”

2023-06-03T04:05:16Z dg43tfdfdgfd