HAVA KIRLILIğINI öNLEMEK IçIN öNLEM: O ARAçLAR YASAKLANDı

Hava kirliliğini önlemek için önlem: O araçlar yasaklandı

Avrupadaki büyük şehirler içinde hava kirliliği sorununun en fazla yaşandığı yerlerden biri olan Madridde, dizelde 2006, benzinli de 2000 yılından eski araçların dolaşıma çıkmasına yasak getirildi.

Madrid Belediyesinin aldığı kararla 1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe giren uygulama gereği, dizelde 2006 ve benzinli de 2000den eski araçlar ile Madridde 1 Ocak 2022den sonra ikametgahı başlayan, taşıt vergi pulu bulunmayan veya dışarıdan gelen eski araçların kent trafiğine girmesi yasaklandı.

Çevre kirliliği önlemleri kapsamında Mayıs 2021den bu yana Madridde kent merkezi için belirlenen "düşük emisyonlu bölge" ile "M-30" adlı merkeze en yakın çevre yolunu kapsayan trafik alanında dolaşımları engellenen eski araçlara, yasağa uymamaları halinde 200 avro para cezası (erken ödemede 100 avro) verilecek.

Belediye, çevre kriterlerini karşılamayan araçların kontrolünü yapmak için kent merkezine ve M-30 çevre yolu üzerine 500 kamera yerleştirildiğini duyurdu.

Yeni uygulamanın, 400 bine yakın eski aracın kente girişini engellemesi öngörülüyor.

"DÜŞÜK EMİSYONLU BÖLGELER" UYGULAMASI

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çevre kirliliğini önlemek için belirlenen "düşük emisyonlu bölgeler" uygulaması yaklaşık 320 kentte uygulanıyor.

Madrid, çevreye zararlı gazları azaltmak ve nitrojen dioksiti metreküp başına 40 mikrogram olan minimum seviyeye getirmek için 1999-2010 döneminde sürekli olarak ABden uyarılar almıştı.

Madrid Belediye Başkanı Jose Luis Martinez Almeida, Ocak 2023te yaptığı açıklamada, "Madrid nihayet nefes alıyor" diyerek, nitrojen dioksit verilerinin düştüğünü duyursa da çevre kirliliğine karşı önlemlerde Madrid, AB kriterlerini halen tam olarak yerine getirmiyor.

*Haberin görselleri ShutterStock tarafından servis edilmiştir. Temsilidir.

2024-07-01T08:50:28Z dg43tfdfdgfd